Kisteleki Búcsú és Aratóünnep – 2017. augusztus 20-ai nemzeti ünnepen

A Kisteleki Búcsú és Aratóünnepre megsütött új kenyeret augusztus 19-én Hatvani Mária Tündérkertjében Antal Imre plébános szentelte meg, ahol meglehetett kóstolni a kovászos, kemencés kenyeret is.

 

A nemzeti ünnep előestéjén a Szent László téren immár második alkalommal megtartott Borvacsorán a helyi bortermelők mellett a Temes megyei Buziásfürdőről érkeztek román vendégek, míg az est díszvendége az osztrák főhercegi pár volt.

Az augusztus 20-i reggelen az ünnepélyes zászlófelvonás után a Szent István napi ünnepi futás és kerékpározás résztvevői együtt rajtoltak el a Hétkerék Street Görkorcsolya Kupára benevező szegedi, tatabányai és kisteleki versenyzőkkel.

A Szent István Római Katolikus Templomban a szentmisében is felidézték szent királyunk, fővédőszentünk emlékét rövid koronázási játékkal, intelmeinek szavaival. S újra köztünk lehetett Rostás Sándor atya, aki 1977 és 1992 között szolgált Kisteleken.

Az esős időjárás miatt a templom adott otthont az ünnepi műsornak is, ahol megnyitó beszédét mondta el Nagy Sándor polgármester úr, és köszöntőbeszédét tartotta meg Farkas Sándor országgyűlési képviselő.

Ünnepélyes keretek között Rostás Sándor atyának a város nevében Nagy Sándor polgármester díszoklevelet adott át odaadó, mai napig településünkre visszaható papi hivatása, szolgálata elismeréseként.

Kistelek Város képviselő-testülete által alapított „Kistelek Közbiztonságáért” Díj elismerésében idén Vetró István rendőr zászlós részesült. A díjat Nagy Sándor polgármester, Szabó Zsolt r. alezredes, kapitányságvezető, és az ünnepséget jelenlétével megtisztelő dr. Rádi Norbert r. ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese adták át a kitüntetettnek.

Az államalapítás ünnepét Derzsi György operetténekes, színész hazaszeretetről áradó énekösszeálítása, több műfajt áltölelve tükrözte méltóképpen.

E megható felvezetéssel Kistelekre emlékeztetve lepte meg Nagy Sándor polgármester egy emlékplakettel és ajándékokkal az osztrák főhercegi párt.

Herta Margarete Habsburg-Lothringen a Béke Lángja Egyesület elnökeként a Béke Lángja díját adományozta Nagy Sándor polgármesternek. Sándor Habsburg-Lothringen osztrák főherceg és Toszkána hercege Mária Terézia nyolcadik generációs leszármazottjaként történelmi áttekintéssel mondta el szoboravató, ünnepélyes beszédét. Ezt követően együtt avatták fel S. Hegyi Béla szobrászművész alkotását: Mária Terézia mellszobrát, a hozzá köthető betelepítések és születésének 300. évfordulója alkalmából.

A délelőtti programok zárásaként a meghívott díszvendégek Szent István kiráy lovasszobránál a megemlékezés jeleként fehér rózsákat helyeztek el.

A vásártéren került megrendezésre a III. Dél-Alföldi Rönkhúzó Verseny és Munkaló Találkozó, melyre Szlovákiából és Erdélyből is érkeztek. A rönkhúzó versenyen, ügyességi vetélkedőn, majd a rakott szekérrel, sőt a traktor húzatással is megmutatták a munkalovak szépségüket és erejüket egyaránt. A gyerekeknek rendezett programokon bizony valóban nehéz volt talpon maradni! A szinte baráti találkozó végén a rönkhúzó versenyszámban, ügyességi kategóriában hirdettek eredményt különdíjak odaítélésével. A verseny szervezőjeként Gémes József, Cidra oklevéllel köszönte meg mindenkinek a részvételt, végezetül Tari József zenélt.

A program során lovasfogatok felvonulása és az elmaradhatatlan Veterán Autós és Motoros Baráti Kör felvonultatott gépparkját is megcsodálhatták. A művészetet kedvelők Borboláné Skultéti Ilona és Mátyás Katalin kiállítását nézhették meg a Klebelsberg Művelődési Központban. A Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör mezőgazdasági kiállítása díszítette fel a teret, miközben több mint tíz bográcsban főztek a pörköltfőző versenyre. Az eső elvonultával a gyerekeket játszóház és trambulin várta, a kürtöskalács, rétes és az édesség árusok mellett.

Hagyományosan ebéd után szólt a nóta, azaz a Kisteleki Citerazenekar és Pávakör lépett fel, majd Derzsi György és Kecskés Tímea előadásában ismerősen csengő operett és musical slágerek bravúros, tűzről pattant előadásában szórakoztatták a közönséget.

A hagyományokat követve most a Kisteleki és Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola Gyermek-Ifjúsági Fúvószenekara volt a vendége az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekarnak.

Az Aranygyapjú Társulat mesevilágot varázslón hozta el kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Tűzmadár című zenés-bábelőadását.

Az este koncertjét a Princess együttes adta, akik sok érdeklődőt vonzottak profi, szinte minden zenei igényt kielégítő gyönyörű hangszerjátékukkal. A fergeteges koncertet az elmúlt évekhez viszonyítva is valóban az egyik legnagyobb szabású és parádés tűzijáték követte, szinte a nézőközönségre eső fényekkel.

A szervezők köszönik a támogatók sorának, Kistelek város önkormányzatának segítségét, az esős idő ellenére is kilátogatóknak pedig, hogy együtt ünnepeltek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen a Kisteleki Búcsú és Aratóünnep programjain.

G.Sz.

Előző bejegyzés

Nyári fesztivál vadász, horgász kiállítással és gasztronómiai versennyel

Következő bejegyzés

Citerás Találkozó Kisteleken