Újra restaurálják az Emlékparkban a Feszty-körképet

21 éve már, hogy átadták az Emlékparkba látogatóknak az újjászületett Feszty-körképet.

Feszty Árpád festette „A magyarok bejövetele” c. (15 méter magas és 120 méter hosszú) monumentális festményt, most 1995 után újra restaurátorok szépítik.

Feszty Árpád egy 1891-es párizsi útján találkozott a 19. század második felében népszerű panorámaképpel. Apósa, Jókai Mór tanácsára fogott hozzá a honfoglalás témájának megfestéséhez.

A hatalmas munkában a kezdetektől fogva több képzőművész is részt vett, mint Mednyánszky László, Vágó Pál, K. Spányi Béla. A nagyközönség 1894. május 13-án csodálhatta meg először a nagyszerű alkotást.

Az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt meg, a többit korabeli fotók alapján kellett újra festeni. Öt évnyi munka után, 1995. július 14-én adták át a lengyel restaurátorok, akik áldozatos munkájukért magas állami kitüntetésben részesültek. Azóta több millióan csodálhatták meg a nemzeti romantika eme monumentális alkotását.

Az elmúlt évtizedekben a körképen jelentős restaurátori beavatkozás nem történt, így időszerűvé vált szépítése.

A festményt portalanítják, majd a munkát igénylő jeleneteit restaurálják. A felújítási munkálatok előreláthatólag augusztus végén fejeződnek be, melynek látványosabb részei a nyitvatartási időben is zajlanak. Ez idő alatt az Emlékpark tematikus napokat tervez, ahol a munkálatok kulisszatitkairól restaurátorok tolmácsolásában hallhatunk.

E tematikus napok pontos időpontjáról a későbbiekben az Emlékpark hivatalos oldalán, a www.opusztaszer.hu oldalon olvashatnak.

Előző bejegyzés

„Ismerem és szeretem a kisteleki embereket.” – Hódi Katalin kiállítása

Következő bejegyzés

Koncertek Kisteleken a Szent István téren