Zene világnapja a Klebelsberg Művelődési Központban

A kisteleki művészeti iskola adja immár hagyományosan a zene világnapi hangversenyét a kisteleki általános iskolásoknak. A Klebelsberg Művelődési Központban október 2-án, egy most alakult fúvós kvintettet hívtak el. A főként művészeti iskolás volt növendékekből álló zenekar tagjai, jelenleg a szegedi zenekonzervatórium tanulói. A még nevüket kereső fúvós kvintett Schönberg Nyomorultak című musicaljéből az indulóval nyitotta meg a hangversenyt.

A zenetörténeti időutazást az 1700-as évek elején a több, mint 30 zenészt adó Bach családból Johann Sebastian Bach egyik menüettjével kezdték. Ezután Bach előtti legnagyobb német zeneszerző, Georg Philipp Telemann következett egyik árijával. A bécsi klasszikusok közül, pedig Beethoven Für Elise című zongoraművének feldolgozását adta elő a fúvós együttes. Ismerős dallamokkal idézték meg a romantikából a Strauss-családot egy keringővel, egészen a modern orosz zeneszerző Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics keringőjéig vezetve a zeneiszálat.

Műsoruk végén az 1960-as évek régi slágere Teddy mackó betétdala szólt a piknikről. Könnyűzenei felhangként a fagott szólóját jazz hangvételben is hallhattuk. S a több európai ország népszerű zenei műfajára: a polkára tapsolhattak a gyerekek.

Az együttes tagjai szóló darabok játékán át is bemutatták hangszereiket, és zenei tudásukat. A koncert moderátoraként Czirok Zoltán karnagy, tanár úr a zene ünnepén megemlékezett Yehudi Menuhin hegedűművészről, karmesterről, akinek kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjának rangjára emelte.

G.Sz.

Előző bejegyzés

Keresztszentelés Mindenszentekkor

Következő bejegyzés

Mezítláb a parkban című színházi előadás