Háborús relikviák a kisteleki Művelődési Központban

„Élet a fronton, relikviák az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Klebelsberg Művelődési Központban 2015 márciusában. Szanka József magángyűjteményének darabjait másfél hónapig tekinthette meg a kisteleki közönség. A hadszíntér kutatással is foglalkozó Szanka József  neve ma már szakmai körökben is elismert. Történészekkel járja az egykori háborús hadszíntereket. Isonzó, Doberdó a Keleti-Kárpátok, és Északkelet-Galícia egykori háborús övezetei számára ismerős kutatóterepet jelentenek.

A gyűjtő a történelemmel gyermekkorában került közeli kapcsolatba, amikor a munka elől a padlásra menekülve valóságos „kincsesbányára bukkant”. A pusztaszeri tanya padlásán negyvenes évekbeli hírújságokat talált, melyben a második világháborús eseményeknek másfajta olvasatával szembesült, mint ahogy azt a hatvanas évek iskolai történelem óráin tanították. Nem tanult történésznek, földmérő lett. Ennek köszönhető, hogy megismerte és bensőséges kapcsolatba került a dél-alföldi tanyavilággal, mely mára teljesen eltűnt. Közel 40 éve gyűjti a hagyományos paraszti világ tárgyi és írott emlékeit, beleértve a korabeli iratokat, leveleket, fényképeket is. Gyűjteményének jelentős részét teszik ki a háborús relikviák. A korabeli fényképek, levelezőlapok, fegyverek, lőszermaradványok ill. ebből készült emléktárgyak közelebb hozzák dédapáink, nagyapáink múltját. Ezek a tárgyak olyan fronton szerzett tapasztalatokat és emlékeket idéznek, melyek nemcsak a nemzet történelmére, hanem családok és helyi közösségek életére is hatással voltak.  A kiállított tárgyakon keresztül a múlt megelevenedik, „kézzelfoghatóbb” lesz.

Szanka József I. világháborús tematikájú kiállítását több Szeged környéki településen nézhették meg az érdeklődők, idén a kisteleki közönség is megismerhette. A kiállítás 2015. április 17-én zárult.

A lelkes kutató más történelmi korokból – 1848/49-es szabadságharc, II. világháború, 1956-os forradalom – ugyancsak tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik. Terveink szerint a közeljövőben ezek is bemutatásra kerülnek Kisteleken.

Nagy Netta

« 1 A 2 »
Előző bejegyzés

A kistelekiek nyitottak a jótékonyságra - Húsvéti koncert a templomban

Következő bejegyzés

Egy különleges gyűjtő, egy különleges gyűjtemény