LÓERŐK DÜBÖRÖGTEK A KISTELEKI RÖNKHÚZÓ VERSENYEN

Idén először rendezték meg a Dél-alföldi Rönkhúzó Versenyt és Munkaló Találkozót Kisteleken augusztus 20-án. A Kisteleki Búcsú és Aratónap keretében a Magyar Rönkhúzó Bajnokság negyedik, egyben utolsó fordulójaként itt került sor az összesített eredményhirdetésre A rendezvény kezdeményezőjével, Gémes Józseffel (Cidra) beszélgettünk:

A kisteleki verseny története kezdődhetne így is: „14 hónapos csikókat vettem Fazekasbodán egy tenyésztőtöl, elég jó vérvonallal.”  Gémes József a mostani találkozó szervezőjének-megálmodójának számára, a még 2010-ben Szokolyán megrendezett rönkhúzó versenyen kezdődött a szerelem, ott fönn északon, ahol még az Ipoly erdészetnél lovakkal dolgoznak.

„A hidegvérű lovaknál, 3-4 évesen lehet terhet húzni s épp jött az első verseny lehetősége 2014-ben Szigetszentmiklóson, ahol egy nemzetközi rönkhúzó verseny volt – szlovákok, románok s nagyobb részben magyarok részvételével. Egy ilyen verseny teljesen más munkafolyamat, mint a kocsihúzás, mert ott ott van köztük a rúd és így az egyik ló tud a másikra számítani. Itt egy hámfára van még ráakasztva még két hámfa, így ha nem egyszerre fognak a lovak, akkor elkezdik egymást rángatni, vagyis „fűrészelnek”.

Cidra a szigetszentmiklósi versenyen a negyedik helyezett lett, a lószépségverseny kategóriában az első díjjal büszkélkedhetett Bajnok és Vezér nevű lovaival.

„Ezek után itthon, Kisteleken kezdeményeztem a rönkhúzás megszervezését, amelyre megerősítést kaptam polgármester úrtól.

Idén városunkban három versenyszámban mindenki kapott kupát, senki sem távozott üres kézzel.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a szervezésben és a lebonyolításban segített, és a közönségnek, aki érdeklődéssel fogadta a programot.

Büszke vagyok arra, hogy a lovassportnak olyan ágát sikerült Kistelekre hozni, melynek az Alföldön még nincs hagyománya.”

Előző bejegyzés

Kisteleki életképek a XX. századból címmel nyílt fotókiállítás

Következő bejegyzés

Kistelek 2015-ben a város legnagyob ünnepén augusztus 20-án esős reggelre ébredt.