A kistelekiek nyitottak a jótékonyságra – Húsvéti koncert a templomban

 

 

Beszélgetés Szabóné Kiss Erikával

 Ismét jótékonysági koncert szólt a Szent István király Római Katolikus Templomban húsvéthoz kötődően.

Miért a húsvéthoz kapcsolódik a rendezvény?

Ez egy hagyományőrző rendezvény lesz, hiszen most már ez a harmadik év volt, amit megrendeztünk. Azért kapcsolódik húsvéthoz, mert Jézus föláldozta magát értünk, halandó emberekért és ezért a húsvétot választom témának. Ezért is nem szólal meg a koncert húsvét vasárnapján, hiszen előtte böjt van, és utána a hallgatás, a béke, a nyugalom csöndjét kell hallgatni. Emiatt kerül rá egy hétre megrendezésre ez a koncert. Mint vallásos ember, fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon. Idén a jótékonysági koncert bevételét a mozgáskorlátozottaknak gyűjtöttük. Itt nem is az összeg a lényeges és fontos, hanem maga a gesztus a kisteleki emberek részéről, hogy megfogja őket ez a cselekedet, hogy eljönnek, és végig hallgatják. Már úgy láttam, élvezték is, hiszen én is sírva fakadtam az elején, mert nem gondoltam, hogy teltház lesz. Az első koncert ötletét a férjem vetette föl, ti. hogy kapcsoljuk össze a húsvétot a jótékonykodással. Ezért hívtam föl akkor, három évvel ezelőtt Cziumandru Angélát, aki meglepődött első találkozásunkkor, mert nem gondolta volna, hogy van ilyen lehetőség. Mivel ilyen jellegű rendezvény még nem volt Kisteleken, úgy döntöttem akkor, legyen egyben hagyományteremtő jellegű, célú.

Vannak segítők a kóruson kívül is?

 Nem egyedül csinálom, semmit nem csinálok egyedül, mindig olyan embereket kutatok föl és olyanokkal dolgozom együtt, akik hasonló gondolkodásúak, mint én, akiket a szeretet motivál.

Az idei műsorban mi volt a fő szempont, milyen szálra fűződik a zenei műsor, hiszen kell mindig valamilyen megújulás is?

 A műsor koncepcióját mindig úgy építem fel, hogy átkarolja Jézus születésétől kezdődően, illetve a halál után a föltámadásig a témát. Ehhez kértem a segítséget Harmath Józseftől, Frányó Jutkától és Pópityné Várhidi Zsuzsától, hiszen az ő ötletük is benne van mindenféleképpen. Különösképpen megtiszteltetés, hogy diákok is elfogadták a felkérést. Nagyon büszke voltam a diákok szereplésére! Közöttük volt Pap Szilveszter, Víg Molli, Pap Kittike, akiket Kucsoráné Kálmán Erika készített fel. A felnőttek részéről évek óta együtt dolgozok a vonószenekar vezetőjével Pópityné Várhidi Zsuzsival és most már társulnak hozzánk szegedi művésztanárok is. Állandó jelleggel szereplőink: Tornyai Jenő, Trucka Ágnes és Aradi Mária, mindig jönnek és segítenek a koncepció megvalósításában.

A koncert vége a csúcspont, amikor a legszebb pillanatban zárásként köszönettel élt Farkas László!

Az a kislány, akinek felajánlottuk a koncert bevételét nagyon beteg, mozgásképtelen. Ezért kértük fel Farkas Lászlót, a mozgáskorlátozottak képviselőjét, hogy a kislány és családja nevében vegye át az összegyűlt 110 275 forintot. Itt nem az összeg nagysága a lényeges, hanem azt nézzük, hogy teltházas koncert volt, s ha családonként szétosztjuk, akkor ez nagy összeg egy átlag keresetű polgártól. Megkértem Farkas Lászlót, mondjon is néhány szót a koncert végén, aki nagyon meghatódott, mert a koncert érzelmileg is felemelő volt. S különösen tettszett neki, hogy ez a koncert Adriennért szólt.

Mennyire nyitottak 2015-ben az emberek a jótékonyságra?

 Azt tapasztaltam, hogy a kistelekiek elég nyitottak, és ha megszólítjuk őket, segítenek. Én mindig előre négy évre gondolkodom, és már megvan a következő támogatásra jelölt is. Remélem lesz folytatása és mindenféleképpen a mozgáskorlátozottak egyesületére, illetve az emberekre fogok koncentrálni. Ehhez a segítséget folyamatosan meg is kapom az egyesülettől. Országos szinten most már mindenféleképpen effelé szeretnék vonalat képviselni, azokkal az emberekkel, akik éppen az adott alkalomkor ott vannak mellettem, és csinálják velem együtt!

Riporter: Gera Szilvia

Előző bejegyzés

Szemléletformáló programok a kisteleki iskolában a Föld Napja alkalmából

Következő bejegyzés

Háborús relikviák a kisteleki Művelődési Központban