Szemléletformáló programok a kisteleki iskolában a Föld Napja alkalmából

Beszélgetés a szervezővel, Halász Katával

A Kisteleki Általános Iskolában óvodás- és iskoláskorú gyerekek részére játékos feladatokat szerveztek, amik által környezetük megóvását tudatosították bennük.

  • A Föld napi plakáton egy nagyon kedves kis békát látni! Mit szimbolizál ez a kis állat?

Ez a kis béka a logója a „Kistelek város területét érintő szennyvízkezelési rendszer kiépítése” című projekt társadalmi célú kampányának. Ennek keretében a gyerekeknek átütő, szemléletformáló programokat kell megvalósítani, ezáltal megtanulják a szelektív hulladékgyűjtést és a környezetvédelmet.

  • Az iskola udvara megtelt nemcsak általános iskolásokkal, de óvodás csoportokkal is. Ha jól láttam, több állomásra kellett eljutniuk a csoportoknak, ahol pontokat gyűjtöttek.

Minden csoport kapott egy pontgyűjtőfüzetet s ha sikeresen teljesítették az állomásokat – melynek sikeréhez segítséget adtunk -, akkor egy pecsétet kaptak. Ha összegyűlt a megfelelő mennyiség, akkor a végén ajándékokat vihettek haza: egy noteszt és egy kis színes ceruzakészletet, melyek természetesen környezetkímélő, újrahasznosított anyagokból készültek.

  • Mi jellemezte az egyes állomásokat?

Volt, ami ügyességre épült, ahol újrahasznosított hulladékokat használtak és azokkal például bólingoztak vagy a fémdobozokra lehetett célba dobni.

Voltak sokkal direktebben szemléletformáló állomások, ahol például ki kellett szelektálni az asztalon lévő hulladékot s a megfelelő kukákba elhelyezni. Illetve volt olyan is, ami arra tanítja meg a gyerekeket, hogy vásárláskor a választásaikon keresztül, hogyan tudják kímélni a környezetet.

Így például a gyümölcsös állomásnál az itthon termett, idény gyümölcsöket kellett szétválogatni és ezzel arra vezetjük rá őket, hogy megtanulják mi az idény gyümölcs s inkább a hazait vásárolják, mert így a választásuk nemcsak környezetkímélő; hiszen ha nem kell behozni a külföldi egzotikus gyümölcsöket, akkor a magyar gazdaságot, a termelőket is tudják támogatni s talán ez a felnőttkorhoz is jó alapot adhat, hogy tudjanak másként is gondolkodni.

  • Gyerekek révén nem maradhat el a jutalom: az ugráló vár.

Egyrészt az óvoda külön kérését is teljesítettük, másrészt nagyon sok gyerek plusz energiáinak a levezetésére is jó volt. Nekik ez is egy plusz ajándék, amihez járt lufihajtogás egy kis cserépfestésével, amibe utána ültethetnek otthon, s így is kapcsolódva a Föld napjához akár kihajthat egy kis növény.

  • A programon résztvevő gyerekek együtt, közösségben töltve a napot remélhetőleg hasznos információkkal térhettek haza.

A cél, hogy emlékezzenek arra, mit tanultak s az sokkal jobban ragadjon meg bennük! Remélem ez sikerült!

Előző bejegyzés

Nyári táborok

Következő bejegyzés

A kistelekiek nyitottak a jótékonyságra - Húsvéti koncert a templomban