A Korinda Zenekar és a Népzene Kedvelői a Klebelsberg Művelődési Központban

A Korinda Zenekar a csángók és a keleti székelység népzenéjével nagyszámú közönséget vonzott március 10-én a Klebelsberg Művelődési Központba. Az ingyenes koncertet és táncházat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Alcsíki muzsika szólalt meg a színpadon menasági dallamokkal, majd Moldvába vándorolhattunk a zenekar guzsalyas nótáival. A népzenét kedvelőket egyben érdekes hangzású, román gyűjtésből származó táncdallamokkal is meglepték a koncerten.

A jó hangulatú, dobogó ritmusú estén a balladai hangvétel is szerepet kapott, a Walesben posztumusz díszpolgárrá lett Arany János kapcsán. A vendégek ismerkedhettek élőhangzásban a hegedű, az ütőgardon, a furulya és a dob felállás hangzásvilágának hagyományaival. A zenekar a Kallós Zoltán által gyűjtött felvételről Brassó környéki román muzsikát is játszott.

A Korinda Zenekar koncertje, majd az azt követő táncház valóban jól szolgálta a Halmos Béla program célját. Jó látni fiatalokat, akik nemcsak utánpótlásként tanulják a népzenét, hanem belülről, örömmel játszva mesteri színvonalra is emelik. A sokszor hangoztatott Kárpát-medencében velünk együtt élő nemzetiségek népzenéjét is elhozták Kistelekre, majd vitték tovább a pályázati lehetőségnek köszönve 10 koncerten át itt az Alföldön, a Vajdaságban és Kárpátalján is.

A koncert utolsó számával az újévi szokás dallamaként, különböző variációkban idézték meg a táncház alapját is képező „kecskést”.

G. Sz.

Előző bejegyzés

Ünnepi Megemlékezés Március 15-éről

Következő bejegyzés

Tavaszi Hangverseny Hegedűszóval