A Magyar Kultúra Napját ünnepelték a könyvtárban

A városi ünnepi rendezvényt a Klebelsberg Művelődési Központ szervezésében a Kisteleki Ede Városi Könyvtárban 2017. január 26-án tartották meg, a műsort összeállító Globe Vándorok és vendégeik közreműködésével.

A Magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi estét Erdélyi Csilla a Kisteleki Ede Városi Könyvtár vezetője nyitotta meg, kultúránkat röviden átfogó megnyitó beszédével.

A Globe Vándorok által összeállított műsorban versek, idézetek kapták a főszerepet a zene dallamos szavai mellett, a református és katolikus vallással kiegészülve. A közösségek alkotó erejét is felvonultatva alkalmi kiállításra kérve fel a „Szöszmötölj velünk kézműves-klub” tagjait, ezernyi órában készült csodáik bemutatására.

A Magyar Kultúra Napján a reformáció születésének 500 éves ünnepe kapcsán Sipos Ete Zoltán, református lelkész beszélt a reformáció jelentőségéről és kultúra formáló szerepéről.

Kistelek neves alkotóira is emlékeztek, így Kisteleki Edére és Tápai Antalra.

A kortárs irodalom is figyelmet kapott. Gyökereinket erősítve idézték Trombitásné Morvai Teréz első, önálló verses kötetét, Hegyen völgyön messze menni… címmel, és Hódi Istvánné: Keserédes történetek Budapesttől Kistelekig (1934-2016-ig) című önéletrajzi írását.

A közönség nagy érdeklődéssel fogadta a mesemondó Kovács Erzsit, akinek most jelent meg első mese CD-je. A Magyar Kultúra Napján a legkisebbeket a gyermekdalokat éneklő, óvodás Kovács Laura képviselte.

A Kodály-évforduló mellett a Bartók-emlékévre is felhívva a figyelmet szólalt meg, a Kékszakállú herceg várának szövegkönyvéből egy részlet, majd Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából egy ballada.

Hangulatzárásként pedig a kisteleki Egymásért Zenekar katolikus, zeneszerető fiataljainak énekes és hangszeres játékával ünnepelhették a jelenlévők a kultúra napját 2017-ben is.

G.Sz.

Előző bejegyzés

Kisteleki Disznótoros Sokadalom

Következő bejegyzés

Jubileumi díjakat adtak át a kisteleki iparos bál keretében