Kistelek 2015-ben a város legnagyob ünnepén augusztus 20-án esős reggelre ébredt.

A kisteleki Búcsú és Aratóünnep immár hagyományos nyitája az ünnepélyes zászlófelvonás s ezt követően a Szent István lovasszobornál a megemlékezés virágainak elhelyezése a város vezetésének és lengyel testvérvárusunk Poreba képviselőinek kíséretében.
A város napi ünnepi futás és kerékpározásra nevezők közül többen az ajándékpolóban futottak. A futók mellett idén biciklikkel is rajthoz állók egyaránt teljesítették a távot, s a Szent István Napi Futás és Kerékpározáson célba érve emléklapot és egy sportszeletet vehettek át, ásványvíz kíséretében.
A Szent István téren a gyönyörű termésekből (zöldségekből és gyümölcsökből) állt össze a mezőgazdasági kiállítás a Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör hozzáértő kezei nyomán.
A kisteleki művelődési központ bejáratánál, pedig az arra járók megcsodálhattak az OMME Kistelek és Környéke Méhész Egyesületének bemutató asztalán a mézből készíthető csodákat, a méhészkedéshez szükséges eszkezök egyrészét s természetesen az éppen dolgozó, üveglap alatt zsongó méheket is.
Hagyomány folytató szándékkal ismét megnyílt a Kistelek történetét bemutató fotókiállítás. Az 1980 előtti időszakból Tóth Zoltánné, Zámbóné Harmath Amália és Szentgyörgyi Julianna képeiből készült el az igazán érdekes hangulatú kiállítás.
A lovasfogatok, vetereán motorosok és traktorok különböző időpontokban és helyszínekről indulva egy-egy nagyobb kört tettek meg – előre meghatározott útvonal alapján -, hogy a kistelekiek, kicsik és nagyok egyaránt megcsodálhassák őket.
Az ünnepi menet élén a hagyományokhoz hűen az id. Vándor Rudolf fúvószenekart követve lépték át a kalászokkal feldíszített kaput a felvonulók, akiknek polgármester úr személyesen köszönte meg résztvételüket egy emléklap és egy-egy üveg bor kíséretében.
Itt már az áztató eső ellenére is a Vásártéren megjelentek előtt Nagy Sándor polgármester megtartott ünnepi beszéde után a szabadtéri oltárnál dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és Antal Imre atya szentelték meg az új kenyeret.
Az elismerő, kitüntető díjak között 2015. augusztus 20-án Fischer Gábor r. százados lett az „Év Rendőre Díj” birtokosa, több mint 15 éves rendészeti tapasztalatával, megbízható munkájával.
Szitár Ferenc r. alezredes, rendőrkapitány először vehette át a „Kistelek Közbiztonságáért” 2015-ben alapított díjat. Hozzáállásával, telelpüléseket átfogó együttműködés érdekében eredményeket felmutató munkájával csak példaként szolgálhat.
S végül az egész család beleegyezésével a szintén 2015-ben létrehozott id. Vándor Rudolf Kulturális Díjat Czirok Zoltán karnagy, zenekarvezető kapta meg. Aki immár 26 éve sikeresen viszi Kistelek kultúráját fúvószenekari munkájával hazánkban és külföldön egyaránt.

Az I. Dél-alföldi Rönkhúzó Verseny és Munkaló Találkozó egyben negyedik fordulója is volt a Nemzetközi Rönkhúzó Bajnokságnak, s így Kisteleken került sor az összesített eredményhirdetésre is. Az eső sem volt akadálya a csodálatosan szép és erős lovaknak a versenyszámok teljesítésében, s a nézők sem maradtak el, folyamatosan váltva egymást az igazán nagyszerű versenyt nézve.
Az ünnepi program egyik elmaradhatatlan fellépői a Kisteleki Citerabarátok és Pávakör a napsütésben és most esőben is színvonalasan szórakoztató citerajátéka, Víghné Lócskai Krisztina vezetésével.
A családi, baráti társaságok és egyesületek egész délelőtt serénykedő, bográcsokban készülő pörköltjeinek a tisztelt zsűri által felállított, értékelt eredményei
Idén a művelődési központban került megrendezésre a fúvószenekarok és mazsorett csoportok fesztiválja. Igazi fúvószenekari és minőségi játékot hallhattak a nézők a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekartól, a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola Gyermekfúvószenekarától s természetesen az id. Vándor Rudolf Fúvószenekartól. A Vonyarcvashegy Majorette Csoportja egészítette ki, csodaszép lányaival az idei fesztivál élményét. Az emléklapok átadását követte a vendégzenekar ajándéka és a kisteleki zenekar visszahívása a jövő évre.
A vásártéri színpadon Nagy Nikol vezette a Csini Csajszik ügyesen mozgó, hipp-hopp moderntáncos produkcióját.
Takó Lajos és Takó Soma, apa és fia dob-duója, évek óta igazi dob-showal kápráztat el mindenkit.
Az IKSZ képviseletében Mihály Ádám virtuóz gitártudását pengette meg estefelé.
Az idei a sztárvendég is sok nézőt vonzott: az X-Faktoros Muri Enikőt, aki feldolgozott számok mellett saját dalokkal is meglepte lelkes közönségét.
A vásártéri ünnepi program a tűzijátékkal zárult, míg a művelődési központban forró lett a hangulat: a Molnár Dixieland Band lépett színapdra!
S valóban a közönséget az első perctől kezdve magával ragadta a tradicionális dixieland stílus.
Ragtime, blues, szving vagy épp felismerhető népzene – bármihez lapoztak is fejben a kottában, profi módon s mégis szegedi ízzel szólt a fergeteges koncert, a felállva tapsoló kisteleki közönséghez! KÖSZÖNJÜK
Az este záróakkordja volt a Good Company zenekar s itt őket idézve: „Tuba ágyra helyezett akusztikus rock, egy csipetnyi népzenével fűszerezve” szállt a kisteleki éjszakába. A két éve működő zenekart már várták hűséges rajongói, akik megmutatthatták magukat, zenéjüket Kistelek legnagyobb kulturális, hagyományos rendezvényén.

« 2 A 2 »
Előző bejegyzés

LÓERŐK DÜBÖRÖGTEK A KISTELEKI RÖNKHÚZÓ VERSENYEN

Következő bejegyzés

V. Kórustalálkozó